Laden Evenementen
zo
07 jan

HAN BENNINK & TERRIE EX + Arvind Ganga

HAN BENNINK & TERRIE EX + Arvind Ganga

januari 7 20:30 23:00

HAN BENNINK & TERRIE EX

Meesterlijke improvisaties van Han Bennink en Terrie Ex op zondag 7 januari in Musicon. Dit dynamische duo zal een uniek concert ten gehore brengen waarbij twee werelden (jazz & punk) samensmelten en ontvlammen tot een meesterlijk en volledig geïmproviseerd concert.

In de wereld van de improvisatiemuziek hebben Bennink en Ex hun sporen ruimschoots verdiend. Bennink mogen we, met zijn ruim zestigjarige ervaring, een grootmeester in het vak noemen. Hij begeleidde Amerikaanse jazzlegendes als Sonny Rollins, Ben Webster en Dexter Gordon tijdens hun tournees, richtte in 1967 samen met pianist Misha Mengelberg en saxofonist Willem Breuker het muzikantencollectief Instant Composers Pool op en ontving in 2023 de Edison Oeuvreprijs. Ex maakte eind jaren ’70 furore met de underground punkband ‘The Ex’, waarmee hij zo’n 2000 concerten speelde. Daarnaast toerde Ex met impro-groepen zoals Offonoff en Leanleft (met Ken Vandermark, Andy en Paal Nilssen-Love) en startte hij, na een reis door 21 Afrikaanse landen, samen met Emma Fischer in 2000 het Terp-label op voor zijn eigen impro-projecten en Afrikaanse muziek.

De genialiteit en creativiteit van deze twee iconen in de impro-muziek brachten de heren samen op het album ‘Instants’. Gedurende betrekkelijk korte stukken laten Bennink en Ex hun intuïtie de vrije loop. Het draait niet om virtuositeit, maar het toont hoe goed luisteren naar elkaar de essentie vormt van subliem improviseren. Bennink bespeelt een bescheiden drumkit, terwijl Ex zijn afgeragde gitaar met allerlei voorwerpen bespeelt. Het resultaat is een meesterlijke dialoog die luisteraars buiten de verwachtingspatronen voert.

Het is de kunst van het vasthouden van de aandacht zonder enige verslapping die dit duo beheerst. Bennink en Ex houden elkaar scherp, waardoor elk stuk een unieke reis wordt. Wat de heren precies voor het concert in Musicon in petto hebben, blijft een totale verrassing. Maar met hun indrukwekkende ervaring en creativiteit beloven Bennink en Ex een unieke, meeslepende en bijzondere ervaring voor de bezoekers.

SUPPORT: ARVIND GANGA

De Haagse gitarist Arvind Ganga is gefascineerd door het brede klankenpalet dat hij aan zijn gitaar ontlokt met verschillende objecten, magnetische velden, en andere ongeëigende technieken. Zijn muziek is rauw en direct, ook in de delicatere passages, en balanceert op de grens van muziek en geluid. Daarbij staat improvisatie altijd centraal. Niet als doel op zich, maar als middel om de muziek spannend te houden voor zichzelf en voor het publiek. En om de artiest, het publiek, en de ruimte met elkaar te verbinden in het moment.

Deze avond presenteert hij zijn “Three Amplifier Immersive Guitar Sound System Experience”. Een rudimentaire multi-channel setup waarbij het publiek midden tussen drie gitaarversterkers staat en verschillende geluiden uit alle richtingen ervaart. Door rond te lopen ervaren ze hoe het geluid verandert met hun locatie. Elke versterker speelt zijn eigen lied met als resultaat een totale onderdompeling in geluid. 

Alle muziek wordt gemaakt op gitaar, bespeeld met objecten en andere alternatieve technieken. Van minimale krakende texturen via gloeiende drones naar dichte webben vol kronkelende, versmeltende en botsende geluiden. Een intense ervaring die in het moment gecreëerd wordt.

TICKETS: €14,-

Deurprijs wijkt af van reguliere ticketprijs. Kaarten aan de deur zijn verkrijgbaar voor €16,-