Laden Evenementen
za
21 okt

SPINOZA ORCHESTRA | DENKERS EN DWALERS

SPINOZA ORCHESTRA | DENKERS EN DWALERS

21-10-2023 20:30 22:30

In oktober staat Den Haag in het teken van de wereldberoemde Haagse filosoof ‘Spinoza’. Den Haag staat bekend als de internationale stad van vrede en recht. Spinoza (1632-1677) woonde hier de laatste zeven jaar van zijn leven. Op de Paviljoensgracht voltooide hij zijn levenswerk, de Ethica, waarna hij aan zijn Politiek Traktaat werkte. Spinoza’s boeken over tolerantie, ethiek, vrijheid en democratie sluiten aan bij Den Haag, waar elke dag wordt gewerkt aan internationale vrede en rechtsorde. In oktober worden zijn verlichtende ideeën verkend met 20 activiteiten.

Op 21 oktober organiseert Musicon in samenwerking met Stichting Spinoza Den Haag en de Belangenvereniging voor Jazz, Wereld- en Improvisatiemuziek Den Haag (BID) het concert ‘Denkers en Dwalers’, gespeeld door het Spinoza Orchestra.

Spinoza maakte deel uit van de vrijzinnige groep collegianten. Het vrije denken bewandelt vele wegen en ook het pad van de rede kent vele richtingen. Voor het Spinoza Jazz Orkest is dit de inspiratie voor een vrije maar bedachtzame compositie met jazz en zang, een lezing-op-muziek van filosoof Erno Eskens en spoken word van dichter Guus van der Steen. Het orkest bestaat uit gevierde Haagse jazzcats, onder de bezielende leiding van saxofonist Ben van den Dungen. De muziek is van David Lukaçs, virtuoos klarinettist van de Dutch Swing College Band.

Wie getuige wil zijn van deze onvermijdelijke ontmoeting tussen filosofen, filosofieliefhebbers en jazzmusici en jazzliefhebbers – allen zielsverwanten die floreren in hetzelfde spanningsveld tussen discipline en creativiteit – kan een toegangskaartje bemachtigen.